Mekanlarımızda küf oluşumu, pek kişinin yaşadığı ve çalıştığı alanlarda karşılaştığı bir sorundur. Tarif edecek olursam, Bu sorunun Birinci evresi tavan köşelerinde, ikinci evresi köşeler dahil tüm tavanlarda, üçüncü evresi oda duvarlarının yukarıdan aşağı doğru ilerleyip eşyalarda ve dolaplarda görülmesidir.
Küflenme su akıntısı veya su sızıntısı ile karştırılmamalıdır. Normal bir ortamda bir arıza sebebiyle veya su yalıtımı eksikliğiyle su sızıntısı olur, tamir edilir, kurur ve sadece leke kalır, Özel boyalar ile bu kolaylıkla giderilir, Yine küflenmeye veya mantarlaşmaya yol açmaz.
Mekanlarımızda küf neden oluşur?
Bunların en yaygın olanı Isı yalıtım sorunudur, özellikle hiç yalıtımsız yapılarda ve yalıtımı yetersiz kısımlarda meydana gelir. Dış duvarlara yakın bölgelerde, orta mekanlara göre daha fazla küf mantarı görülür. Bu mantarlar ısı farklılıklarında yani kış aylarında daha fazla etkisini gösterir.
İkincisi ise nemli ortamlardır. Nemi yüksek alanlarda bu mantarlar beslenerek çoğalılırlar. Bu yüzden nemli ortamlar olan, mutfak, banyo, çamaşırhane, ıslak imalathaneler, kapalı havuz vs gibi alanlarda daha fazla varolurlar. Bu durumu nemi yüksek şehirler daha fazla hissederler.
Bahçe katları, bodrum katları bu durumların dışında değerlendirilmelidir.
Küfü önlemek için yapılması gerekenler nedir?
Mekanlarda, Isı yalıtım eksiklerinin öncelikle dışarıdan, imkan yoksa içeriden yapılıp giderilmesi.
Nemli ortamlar dış ortam ile havalandırılmalıdır. Endüstriyel ortamlar havalandırma tesisatı havalandırılmalıdır.
Küf ve mantara etkili boyalar ile boyanmalıdır.
Bahçe ve bodrum katlarında nem rutubet küf sorunu?
Comments